“30 ditë mbi biçikletë”! Objektivi: T’i mbushim rrugët me biçikleta!

Dil dhe pedalo. Pa marrë parasysh se janë dy, pesë, apo dhjetë kilometra… Dhe kur ta bësh këtë gjë, ndaje përvojën tënde për të inkurajuar të tjerët që të bëjnë të njëjtën gjë. Kjo është premisa mbi të cilën  ka lindur iniciativa “30 ditë në biçikletë, e që këtë vit feston edicionin e tij të shtatë”.

33400779-Pareja-montar-en-bicicleta-y-que-se-divierten-Los-turistas-de-conducci-n-por-la-ciudad-Dos-amigos-qu-Foto-de-archivo

“30 ditë në biçikletë u themelua më 24 mars 2010 në Minneapolis (SHBA), dhe fryma origjinale mbetet e paprekur”, ka thënë Carlos Rodriguez, një nga drejtuesit kryesorë në Spanjë. “Ideja është kaq e thjeshtë dhe efektive që nuk ndryshon me kalimin e kohës apo edhe duke kaluar nga një qytet në tjetrin. Vetëm të përdorni biçikletën tuaj 30 ditët e prillit dhe të ndani këtë gjë me të tjerët” Këto janë, për Carlos,  30 ditët magjike të biçikletave “dhjetëra mijëra njerëz në mbarë botën kanë pedaluar së bashku duke ndihmuar të tjerët që të përfshihen në ciklin e tyre të përditshëm të jetës.”

“Ajo që ne duam është që të ketë sa shumë njerëz që pedalojnë nëpër rrugë dhe sa më shumë biseda të bëhen për biçiketat në rrjetet sociale dhe jo vetëm. Në bare, gjatë ndalesave në dritat e trafikut, në media, në rrugët dhe sheshet, në vendin e punës dhe, natyrisht, në vendet ku janë marrë vendimet për lëvizjen urbane të së ardhmes, duket që kjo lëvizje të jetë e qëndrueshëme, e pastër dhe e sigurt “, thotë Carlos.

Edhe pse 30 Ditët e biçikletave u mbajtën në ndryshme spanjolle, secili ka “autonomi  dhe liri të plotë” për t’i dhënë formë projektit, shpjegon Carlos. “Kjo strategji ka qenë shumë e frytshme për të gjithë komunitetin botëror, për shkak se ne jemi duke punuar në Amerikën Latine, e cila është duke u hibridizuar me lëvizjet e tjera urbane, qytetarët, gratë, etj që e bëjnë prillin një kohë të lëvizjes së madhe të çiklizmit globalisht.” Prandaj , një nga organizatorët e eventit që përpiqen për të inkurajuar  grupet locale që të bashkohen në nismën “30 ditë në biçikletë”, si një mënyrë për të promovuar çiklizmin e përditshëm.”

Së shpejti kjo gjë do të bëhet edhe ne Tiranë… 😉 😉

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s